Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Zakres cen
  • Producent
  • Status dostępności
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

Garnki i patelnie

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez garnków i patelni. Dobra patelnia i porządny garnek to nieodzowne akcesoria kuchenne. Jednak garnek garnkowi nie równy i rodzi się pytanie: jaki garnek wybrać i jaką patelnie wybrać? Na rynku dostępnych jest mnóstwo garnków i patelni z różnych materiałów – my postaramy się przybliżyć wam ten temat, abyście mogli dokonać świadomego wyboru dostosowanego do waszych potrzeb!

Jaki garnek wybrać? Jaką patelnię wybrać?

To częste pytanie, które zadaje sobie osoba postawiona przed koniecznością dokonania zakupu garnka i patelni. Przede wszystkim odpowiedzmy sobie na inne pytanie: jakiej kuchenki używamy? Jaki garnek na indukcję, a jaki na płytę gazową bądź ceramiczną? To wbrew pozorom bardzo ważna sprawa! O ile z patelnią i garnkiem na klasyczną kuchenkę gazową i ceramiczną płytę elektryczną nadaje się większość dostępnych na rynku modeli, to z indukcją nie jest już tak prosto.

Dobry garnek na płytę indukcyjną powinien mieć grube, najlepiej wielowarstwowe dno, żeby ciepło rozchodziło się równomiernie. Najprostszym sposobem jest sprawdzenie na garnku czy posiada specjalną ikonkę ze spiralką, która świadczy o zdatności naczynia do użycia na kuchence indykcyjnej. Inny sposób to sprawdzenie za pomocą magnesu – jeśli magnes jest przyciągany to oznacza, że możemy użyć garnka lub patelni na indukcji. Na indukcje wbrew pozorom nadają się nie tylko garnki stalowe. Przyjrzymy się dla was najpopularniejszym typom garnków i patelni skupiając się na ich wadach i zaletach.

Garnki ze stali nierdzewnej

Popularny i dobrze znany materiał. Garnki ze stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie rysują się, można w nich używać metalowe przybory kuchenne. Nadają się do praktycznie każdego rodzaju kuchenek z indukcją włącznie. Są higieniczne, ponieważ łatwo je umyć i większość można myć w zmywarce. Co ważne nie wchodzą też w reakcję z potrawami. Nie bez znaczenia jest też fakt, że dobrej klasy garnek ze stali nierdzewnej można kupić za niewygórowaną cenę. Garnki ze stali nierdzewnej mają też pewne minusy. Są dość ciężkie, a gotowane potrawy czasem przywierają.

Na rynku dostępnych jest wiele różnych garnków, od tych budżetowych po te z najwyższej półki. Na czym się skupić wybierając garnek i patelnie ze stali nierdzewnej? Najważniejsza jest jakość surowca. Jeśli użyto dobrej stali to garnek będzie miał grubsze ścianki i dno. Dzięki temu temperatura szybko i równomiernie rozchodzi się po naczyniu.

Garnki emaliowane

Klasyka wśród garnków. Garnki emaliowane towarzyszyły nam od najmłodszych lat, bo nasze matki i babcie używały ich na co dzień. Na pewien czas garnki emaliowane odeszły do lamusa, choć na szczęście powoli wracają ponownie do łask. Co to jest emalia? Jest to rodzaj szkliwa, powłoki którą pokrywa się garnek. Jest ona bardzo higieniczna i odporna na wysokie temperatury. Jest całkowicie obojętna, przez co przyjazna alergikom. Ponadto garnki emaliowane posiadają ten swój nieodparty urok jaki mają garnki w stylu retro.

Jednak decydując się na garnki emaliowane musimy być świadomi ich ograniczeń. Emalię dość łatwo uszkodzić, zarysować czy wykruszyć, a niestety taki garnek nie nadaje się już do użytku, gdyż odsłonięta skorupa może emitować pod wpływem gotowanie szkodliwe substancje. Używajcie więc delikatne przybory kuchenne z drewna, plastiku lub silikonu – stalowe akcesoria kuchenne są stanowczo zabronione!

Garnki aluminiowe

Aluminium to surowiec o wielu zaletach. Garnki aluminiowe są lżejsze od tych ze stali i znacznie szybciej się nagrzewają. Znacznie szybciej też oddają temperaturę. Niestety mają też swoje wady, dość poważne – chodzi o zdrowie. Aluminium przez lata owiane było złą sławą jeśli chodzi o naczynia kuchenne. Wszystko przez emisję szkodliwych i potencjalnie rakotwórczych związków uwalniających się podczas gotowania. Czasy jednak się zmieniły. Patelnie aluminiowe i garnki aluminiowe zyskały nowe życie dzięki postępowi technologicznemu. A konkretnie warstwom, którymi pokrywane są garnki aluminiowe.

Wszyscy znamy patelnie teflonowe. Tak naprawdę posiadają one tylko cienką warstwę teflonu. Są też powłoki ceramiczne, kamienne, a nawet tytanowe. Ich zadaniem jest odcięcie aluminium od kontaktu z żywnością podczas obróbki termicznej. Garnki z powłoką nieprzywierającą zachowują wszystkie zalety aluminium przy jednoczesnym wyeliminowaniu jego wad. Część z tych warstw jest odporna na zarysowanie, jednak używając patelnie aluminiowe i garnki aluminiowe musimy pamiętać, że uszkodzona powłoka dyskwalifikuje garnek z dalszego użycia. Należy go niezwłocznie wyrzucić – zdrowie jest najważniejsze!

Garnki żeliwne

Garnki oraz patelnie żeliwne długo się nagrzewają, ale i długo trzymają temperaturę. Są bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z potrawami, wykazują sporą odporność na zarysowania. Wytrzymują wysokie temperatury – garnki żeliwne można używać jako naczynie do zapiekania w piekarniku (o ile nie posiada plastikowych uchwytów). Garnki żeliwne są jednak bardzo ciężkie, co dla wielu może być wadą. Trzeba je też od czasu do czasu konserwować, aby utrzymały swoje właściwości. Patelnie żeliwne i garnki żeliwne nie należą też do tanich rozwiązań – swoje kosztują. Jednak zadbany garnek żeliwny to inwestycja na lata, często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Garnki szklane

To propozycja dla alergików i dla tych, którzy cenią przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Garnki i patelnie szklane są obojętne dla gotowanych potraw, szybko się nagrzewają, nadają się do zmywarki. Można ich używać jako naczynia do zapiekania. Są jednak dość kruche – w końcu to szkło, a także nie są odpowiednie na płyty indykcyjne. Decydując się na garnek szklany musimy być tego w pełni świadomi.

Podsumowanie

W swojej kuchni najlepiej mieć kilka garnków w różnych rozmiarach – niezależnie od materiału wykonania. Do gotowania na co dzień najpraktyczniejszy wydaje się komplet garnków ze stali nierdzewnej. Są też garnki wyspecjalizowane jak na przykład garnek do gotowania szparagów, garnek do frytek czy garnek do gotowania na parze. Dobrze mieć je w swojej kolekcji.

Jeśli chodzi zaś o patelnie to najlepszym rozwiązaniem są patelnie z aluminium pokryte warstwą nieprzywierającą. Szybko się nagrzewają i są odporne na zarysowania, choć z doświadczenia zalecamy używać drewnianych i plastikowych akcesoriów kuchennych

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.