Opcje przeglądania

Rozwiń
  • Zakres cen
  • Status dostępności
  • usuń filtry

Dodano produkt do koszyka

Naczynia żaroodporne

Brak produktów

Zdrowe odżywianie to nie tylko moda, ale też styl życia. Przeglądając na portalach poświęconych gotowaniu przepisy na zdrowe potrawy trafiamy na wiele propozycji, gdzie podstawą jest zapiekanie. Zapiekanie lub pieczenie jest znacznie zdrowszą formą przyrządzania jedzenia niż bardzo popularne smażenie na patelni lub w głębokim oleju. Odpowiednio przygotowane dania z piekarnika są równie smaczne co te smażone, a zawierają mniej tłuszczu i są mniej kaloryczne. Zapiekanie jest też dużo wygodniejsze – nastawiamy temperaturę piekarnika, przygotowujemy składniki, wkładamy do naczynia i już. Pozostaje nam tylko pilnować czasu i co jakiś czas kontrolować proces pieczenia. Zapiekanie ma w zasadzie same plusy, ale rodzi się pytanie – jakie naczynie do zapiekania wybrać?

Jakie naczynia można wkładać do piekarnika?

 

Na rynku dostępne są różne naczynia do zapiekania. Jakie wybrać? Każde ma swoje plusy. Pokrótce scharakteryzujemy dla Was najpopularniejsze rodzaje.

 

garnek do zapiekania – możemy zapiekać w tradycyjnych garnkach stalowych oraz z odlewów aluminiowych, jednak musimy zwrócić uwagę na kilka ważnych faktów. Po pierwsze garnek do zapiekania nie może mieć żadnych plastikowych elementów! Rączki i uchwyty muszą koniecznie być metalowe. Również nie każda pokrywka nadaje się do piekarnika, bo temperatury są tam znacznie wyższe niż przy gotowaniu na kuchence. Problemem może być też wyczyszczenie przypalonego garnka. Podobną opcją jest patelnia do piekarnika – tu rękojeść też nie może być z plastiku. Nasza rada – jeśli już koniecznie chcesz zapiekać w garnku wybierz taki, gdzie producent wyraźnie to dopuszcza

 

naczynie ceramiczne do zapiekania – są ładne i eleganckie, wytrzymałe na wysokie temperatury, jednak dość mało odporne na uszkodzenia mechaniczne. Łatwo je wyszczerbić i ukruszyć. Nie każde naczynie ceramiczne do zapiekania nadaje się też do zmywarki. Często trzeba poświęcić trochę czasu na doprowadzenie go do właściwego stanu

 

naczynie żeliwne do zapiekania – są bardzo dobre do zapiekania, odporne na wysoką temperaturę, jednak są dość wymagające. Przede wszystkim są dość ciężkie – trzeba sporo siły żeby włożyć je do piekarnika, a z nagrzanym do ponad 200° C może być to ryzykowne dla słabszej osoby. Ponadto naczynia żeliwne trzeba co jakiś czas konserwować, aby nie uległy uszkodzeniu. Nie zaleca się myć ich w zmywarkach. No i najważniejsze – są bardzo drogie

 

blachy i formy do zapiekania – popularne i tanie, wykonane z blachy ocynkowanej lub te droższe pokryte warstwą nieprzywierającą to dobre rozwiązanie, jednak nie do wszystkich potraw da się ich użyć. Są też silikonowe formy do pieczenia, jednak te nadają się głównie do ciast

 

szklane naczynia żaroodporne do zapiekania – klasyczne, dobrze znane naczynia żaroodporne. Zniosą temperatury 300° C, a nawet więcej. Mają wiele form i kształtów. Można ich używać z pokrywką lub bez. Są stosunkowo tanie i łatwe w utrzymaniu czystości. Poza tym, żeby przypadkiem uszkodzić lub zbić to grube szkło trzeba naprawdę się postarać. Szklane naczynia do zapiekania to naszym zdaniem najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o zapiekanie w piekarniku. Dlatego znajdziecie je w naszym sklepie.

Szklane naczynia do zapiekania – jakie wybrać?

Jak ze wszystkimi produktami, tak i naczynia żaroodporne powinniśmy wybierać odpowiednio do naszych potrzeb. Skupmy się na początek na jakości i cenie. Dobre naczynie żaroodporne wcale nie musi być drogie, jednak kupujmy raczej produkty sprawdzonych marek jak na przykład Termolex.

Zwróćmy uwagę, żeby naczynie żaroodporne miało dość grube dno. Wtedy mamy gwarancję, że temperatura będzie rozprowadzać się równomiernie, a potrawa zachowa swój smak i aromat. Możemy przyrządzić w nich prawie wszystko – zapiekankę, pieczeń, lasagne. A czy wiedzieliście, że można przygotować chleb z naczynia do zapiekania!

Kolejnym pytaniem, na jakie powinniśmy sobie odpowiedzieć jest jaką wielkość naczynia do zapiekania wybrać? Nie jest niczym odkrywczym, że są różne pojemności naczyń żaroodpornych. Ich wielkość i głębokość powinniśmy dobrać głównie pod kątem tego, do jakich potraw ich potrzebujemy. Mniejsze naczynia do 2 litrów świetnie sprawdzą się dla singli lub par. Dla większych rodzin będą one jednak stanowczo za małe i tu optymalny rozmiar to 4-5 litrów. Jeśli zaś planujemy imprezę lub spotkanie rodzinne to rozejrzyjmy się za naczyniem około 7 litrów. Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie mniejszego i większego naczynia żaroodpornego, które wykorzystamy zależnie od okazji i rodzaju posiłku, jaki przygotowujemy.

Kształt naczynia do zapiekania to głównie kwestia indywidualnych preferencji. Są okrągłe naczynia żaroodporne, a także owalne i prostokątne.

Do wyboru są też naczynia z przykryciem i naczynia do zapiekania bez przykrycia. Wybór między nimi zależy od tego jak piec w naczyniu do zapiekania zamierzamy. Te dwuczęściowe pozwalają przygotować większą ilość potraw, będą one bardziej soczyste, ponieważ woda nie odparuje tak szybko. Ponadto pokrywkę możemy wykorzystać jako samodzielne, płaskie naczynie. Same korzyści!

Dlaczego wybrać szklane naczynie żaroodporne?

Jeśli wspomnieliśmy już o korzyściach z wyboru i użytkowania naczyń żaroodpornych to może wymieńmy je wszystkie?

  • uniwersalność – dobrej jakości naczynia żaroodporne możemy używać nie tylko w piekarniku, ale także w kuchence mikrofalowej, podgrzewać na płycie ceramicznej, wkładać do lodówki, a nawet do zamrażalnika i schłodzić do -30° C! Warto tylko pamiętać, by nie zmieniać gwałtownie temperatur, bo szkło może pęknąć!

  • funkcjonalność – naczynia do zapiekania ze szkła żaroodpornego wytrzymują spokojnie 300° C – to znacznie więcej niż możliwości domowych piekarników, których możliwości kończą się zazwyczaj na 250° C. Dużo łatwiej utrzymać je w czystości niż inne rodzaje naczyń, ponieważ bezpiecznie można myć je w zmywarce

  • stosunek jakość-cena – nie bez znaczenia jest też to, naczynia żaroodporne mają najlepszą relację oferowanych możliwości i jakości w porównaniu z ceną. Już nawet za nieco ponad 20 złotych można nabyć naprawdę wysokiej jakości, niewielkie naczynie!

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.