Dodano produkt do koszyka

Przepis na sushi. Jak przyrządzić, na czym podawać, czym jeść ?

Pyszne przekąski i potrawy zazwyczaj nie są zdrowe. A te zdrowe zazwyczaj nie są pyszne. Są jednak wyjątki, a jednym z nich są popularne sushi i sashimi. Kuchnia japońska choć coraz bardziej popularna i modna dla wielu wciąż jest nieznana i egzotyczna. A warto ją poznać i co najważniejsze spróbować!

Są różne rodzaje sushi. Część z nas świetnie wie co to są futomaki, hosomaki, nigiri lub sashimi, choć dla wielu te określenia brzmią całkowicie niezrozumiale, a kuchnia japońska kojarzy się tylko z jedzeniem ryżu i surowej ryby. Oczywiście jest w tym ziarno prawdy, ale dajmy sobie szansę by zaznajomić się z światem sushi.

 

Maczanie sushi

 

Możemy sushi rzecz jasna zamówić. Bar sushi czy restauracja sushi kiedyś można było znaleźć tylko w większych miastach. Obecnie nie jest to już ewenement i nawet mniejsze miejscowości mogą pochwalić się dobrymi restauracjami z kuchnią japońską. Niestety w czasie pandemii nie możemy zjeść na miejscu, ale jak najbardziej można taki zestaw zamówić. Dostępne są też gotowe zestawy sushi w sieciach spożywczych.

 

Jak jeść sushi?

 

Zamówione sushi leży już na naszym stole. Ale jak się do niego zabrać? Nikt nam nie zabroni położyć tego na zwyczajny talerz i zjeść nożem i widelcem, ale to trochę jakby golić się siekierą... Część osób preferuje zwyczajnie jedzenie palcami. Ok, zda to egzamin, ale to nie ten rodzaj kuchni. Tu powinno używać się pałeczek. I już rozwiewam wasze obawy – jest to dość proste, choć oczywiście wymaga praktyki. W końcu blisko półtora miliarda Chińczyków i ponad sto milionów Japończyków nie mogą się mylić, prawda? Pałeczki czasem dodawane są do zamówienia, ale dobrze mieć swój komplet. A najlepiej własny zestaw do serwowania sushi, który odpowie nam na kolejne pytanie...

 

Zestaw do sushi

 

Na czym jeść sushi?

 

Jak wspominaliśmy wcześniej sushi możemy podać na zwykłym talerzu. Tylko czy nie lepiej choć trochę oddać klimat dalekiego wschodu i zaserwować je na dedykowanych naczyniach? Zestaw do sushi posiada specjalnie przygotowane małe miseczki na sos sojowy, marynowany imbir czy wasabi. Większe miseczki świetnie nadadzą się do podania porcji sushi, a zgrabne podstawki posłużą do odstawienia pałeczek. W niektórych zestawach do serwowania sushi znajdziemy też kamienną płytę, na której możemy ułożyć nasze nigiri, futomaki czy california roll. Oczywiście pałeczki w takim zestawie to standard.

 

Talerz z sushi

 

Jak zrobić sushi?

 

Na pierwszy rzut oka wydaj się, że przygotowanie sushi jest skomplikowane i trudne, a wykonać może je tylko doświadczony sushi master. Nic bardziej mylnego! Zrobienie sushi w domu jest wbrew pozorom całkiem proste, choć nieco czasochłonne. I nie ma co się zrażać, że początki z kuchnią japońską mogą iść nieco pod górkę – praktyka czyni mistrza. Jednak oprócz składników bardzo przydadzą nam się pewne akcesoria znacznie ułatwiające rolowanie liści nori. To bardzo ostry nóż i bambusowa mata, na której będziemy układać składniki, a później zgrabnie zawiniemy całość. Dobry zestaw do sushi zawiera przynajmniej jedną taką matę. Ze skromnego doświadczenia wiemy, że na macie dobrze położyć jeszcze nieco folii spożywczej.

 

Mężczyzna przygotowujący sushi

 

Przepis na sushi

 

Nie jest ze mnie żaden sushi master, a sushi robię dla siebie, rodziny i przyjaciół. Podstawą sushi zawsze jest odpowiednio przygotowany ryż. Tylko pamiętajmy o tym, że musi być to specjalny gatunek, bo z innego ryżu sushi po prostu nie wyjdzie.

 

Przygotowanie ryżu do sushi to w zasadzie najbardziej skomplikowana i długotrwała czynność, wręcz rytuał. W pierwszym kroku ryż dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Czynność tę powtarzamy 3-4 razy aż woda przestanie być mlecznobiała. Następnie wlewamy wodę, w której ryż będzie gotowany i odstawiamy ryż na około 10 minut. Wody powinno być około 20% więcej w stosunku do ilości ryżu. Wstawiamy ryż i gotujemy do zagotowania, a następnie zmniejszamy moc palnika do minimum. Ryż gotuje się około 10-15 minut (zależnie od rodzaju garnka) do momentu wchłonięcia całej wody. W kolejnym kroku odstawiamy ryż do napęcznienia na około 10 minut – ja zawijam garnek „babcinym” sposobem w ręcznik, albo koc – ale to moja wariacja. Możecie spokojnie odstawić je na inny palnik kuchenki. Po tym czasie przystępujemy do studzenia i mieszania ryżu z jednoczesnym dodawaniem zalewy octowej, która nadaje specyficzny smak naszemu sushi. Pojemnik z ryżem najlepiej nakryć wilgotną i czystą ściereczką.

 

Gotując ryż pamiętajmy o kilku fundamentalnych zasadach:

 

  • nie solimy wody

  • nie mieszamy w trakcie gotowania

  • nie odkrywamy pokrywki

  • nie zaburzamy proporcji ryżu i wody

  • pamiętamy o płukaniu

  • używamy tylko gatunki ryżu dedykowane sushi

 

Mężczyzna przygotowujący sushi

 

Zaprawa do sushi to jak wyżej wspomniałem nieodzowny element sushi decydujący o smaku naszego ryżu. Składa się ona z octu ryżowego, soli i cukru. Co do proporcji zdania są podzielone, bo każdy ma osobiste preferencje smakowe. Ja odmierzam proporcje z użyciem wagi kuchennej, bo szklanki, łyżki i łyżeczki bywają różne. Na 100 gram ryżu daję 30 g octu, ok. 8 g cukru i 4 g soli. Ale moim zdaniem musicie znaleźć własne proporcje. Jeden woli ryż bardziej słony inny słodki - w końcu to wam ma smakować. Całość dokładnie mieszamy, można delikatnie podgrzać, ale nie zagotować!

 

Składniki do sushi. Zaczynamy od liści nori. Rozkładamy je na macie matową i chropowatą stroną do góry. Nakładamy porcję ryżu, składniki i zawijamy. Nie zróbcie tego błędu co ja i układając arkusz nori pamiętajcie, że mata bambusowa nie zwija się w poprzek... Liście mają kilka gatunków, ale w polskich preferencjach nie zawsze te najdroższe i najbardziej cenione smakują naszym podniebieniom. Ja preferuje klasę green i silver (trochę też dlatego, że jeszcze dużo nauki przede mną).

 

A co do środka sushi? Oczywiście ryż ułożony w cienkiej warstwie, nieco pasty wasabi oraz co nam wyobraźnia podpowie. Możemy się trzymać klasycznych przepisów, ale na temat sushi powstało tyle wariacji, że możemy je zrobić z takich składników jakie nam smakują. Pamiętajcie, że jeśli chodzi o surową rybę, to warto mieć ją z pewnego źródła. Poza tym nie każdy gatunek się nadaje do tego typu potrawy. Ja preferuję łososia, a z innych surowców także paluszki surimi, avocado, świeżego ogórka, por, paprykę, a nawet paski z piersi kurczaka w marynacie teryaki. Nie musicie trzymać się oryginalnych przepisów na siłę. Gotując dla siebie i bliskich znajdźcie ten smak, który najbardziej wam odpowiada. Robienie i jedzenie sushi ma być przyjemnością!

 

Jeżeli jesteś fanem sushi, to niezależnie czy masz ambicje zrobić sushi samemu, czy zwyczajnie interesuje cię tylko konsumpcja gotowej potrawy w domu to warto mieć zestaw do sushi. Bo nie tylko ważne jest co się je, ale także jak i na czym. Zaskocz rodzinę i znajomych klimatem dalekiego wschodu we własnym mieszkaniu!

Data publikacji: 10.02.2021 14:33:05

Produkty

W naszej firmie dużą wagę przykładamy do ochrony środowiska. Minimalizujemy zużycie kartonów poprzez wprowadzanie do ponownego obiegu użytych wcześniej pudełek. Używamy tylko wypełniaczy z papieru makulaturowego w miejsce wypełniaczy z tworzyw sztucznych. Dokładnie sortujemy odpady i zdajemy do certyfikowanych zakładów.